Hassas döküm terimi, genellikle özel tasarlanmış kalıplar kullanılarak özel alaşımların veya metal karışımlarının belirli bir şekle dökülmesi işlemine atıfta bulunur. Bu döküm yöntemi, yüksek hassasiyet ve detay gerektiren parçaların üretiminde kullanılır. Genellikle savunma sanayi, silah ve tüfek parçaları, pompa ve vana imalatı, gıda, tarım ve tekstil makine parçaları vb. sektörlerde tercih edilen bir tekniktir. Hassas döküm işlemi birçok avantaj sağlar.
Hassas dökümün avantajlarına bakmadan önce “hassas döküm nedir” bilgisine başvuralım.
Hassas Döküm Nedir?
Hassas döküm yöntemi küçük ve dökümü zor olan parçaların üretiminde kullanılan önemli bir üretim şeklidir. Bu şekilde çok küçük parçaların üretimi gerçekleşir. Bu yöntemde öncelikle mum malzeme seramik ile kaplanır. Ardından kalıptan çıkarılan malzeme (eriyik metal) kalıba dökülür. Bu şekilde gerçekleşen hassas döküm üretimi gerçekleşmiş olur.
Hassas döküm işlemi genel olarak tek tek el ile uygulanır. Ancak seri üretim gerektiğinde makinelerin devreye girmesi zorunlu hale gelir. Her iki durumda da hassas, üretimi zor olan kompleks parçalar üretilebilir.
Hassas döküm işlemi sonrasında bitirme işlemi ya hiç yapılmamakta ya da çok az işçilik gerektiren işlemler gerçekleştirilmektedir. Talaş kaldırma ve ısıl işlemler gibi üretim sürecinde işçiliği artıran eylemlerin gereksiz hale gelmesi iş yükünün azalmasına ve üretim süresinin kısalmasına imkan tanımaktadır.
Hassas döküm, parçanın son şeklini almadan önce özel bir kalıba dökülerek, daha sonra işlenerek veya monte edilerek son ürün elde edilir. Bu yöntem, özellikle karmaşık geometrili parçaların ve ince detayların elde edilmesi gerektiği durumlarda tercih edilir. Hassas dökümde kullanılan malzemeler genellikle özel alaşımlardan oluşur ve bu malzemelerin özel kalıplar içine dökülerek istenilen formu almaları sağlanır.
SPS Hassas Döküm firması hassas döküm alanında verdiği hizmet ile üretimi zor olan parçaların üretimini gerçekleştirir. SPS Hassas Döküm, çözüm ortaklarının istek ve gereksinimleri doğrultusunda özel olarak döküm işlemini gerçekleştirir. Bu durum döküm işleminin müşterilere özel olarak yapıldığını gösterir. SPS Hassas Döküm, çözüm ortaklarından gelen talep ve gereksinimler doğrultusunda döküm işlemini gerçekleştirerek müşteri memnuniyeti sağlamaktır.
Hassas Döküm Avantajları
•Hassas döküm yöntemini cazip kılan en önemli noktaların başında hiç şüphesiz maliyet düşüklüğü gelmektedir. Üretimdeki ana yatırımın mum enjeksiyon kalıbı olduğu düşünüldüğünde ve karmaşık yapılar göz önüne alındığında bu durum çok daha iyi anlaşılacaktır.
Elbette kompleks şekilli ve özellikle küçük parçaların kusursuz imalatına imkan sağlaması da hassas dökümün avantajları arasında başı çekmektedir.
•Yine hassas döküm sayesinde diğer döküm yöntemlerinden farklı olarak, kullanılan kalıp malzemesi ve tekniği üretilecek olan parçanın kusursuzluğunu artırır. Bu şekilde daha düzgün ve istenilen yüzey özelliklerini elde etmek de kolaylaşır.
•Hassas döküm yönteminde malzeme seçiminde de büyük serbestlik söz konusu olur. Bu yöntem ergitilebilen parçaların birden fazla metal içerdiği durumlarda da kullanılabilme avantajını da sunmaktadır. Hassas döküm yöntemi mühendislik ihtiyaçlarının tamamına karşılık verebildiği için tercih edilen yöntemlerden biridir.
•Hassas döküm yöntemi talaşlı üretim yöntemi ile kıyaslandığında ciddi bir üretim artışı sağlamakta bu üretim artışı yüzde yüze yakın olabilmektedir.
•Hassas döküm yöntemi savunma sanayi başta olmak üzere silah ve tüfek parçaları, pompa, vana imalatı, tekstil makine parçaları, gıda makineleri parçaları, tarım makine parçaları, otomotiv sektörü parçaları, treyler sektörü parçaları, elektronik parçalar, mikrodalga fırın parçaları, dürbün ve benzeri parçaların üretiminde tercih edilmektedir.
•Üretim maliyetinin düşüklüğü, işçiliğin ve üretim süresinin kısalması ve talaşlı üretime göre verimliliğin yüksek olması hassas dökümün tercih edilmesindeki ana unsurlar olarak göze çarpmaktadır.